Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин и Ердоган говориха за урегулирането на ситуацията в Нагорни Карабах

05 май 2021, 17:55 часа • 1783 прочитания

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха по телефона урегулирането на ситуацията около Нагорни Карабах. През януари тази година двете страни откриха съвместен център за контрол върху прекратяването на огъня в този район, а работата му също стана обект на обсъждане между държавните глави.

По информация на пресслужбата на Кремъл, двамата лидери са разговаряли и за обстановката в Сирия, като са подчертали конструктивния характер на сътрудничеството между двете страни при урегулирането на ситуацията там. Изразена е била нагласа за по-нататъшна координация на работата с цел напредък на диалога в рамките на Конституционния комитет, както и за безкомпромисна борба с частите от терористични групировки в редица региони на страната.

По отношение на Либия Путин и Ердоган са се споразумели и в бъдеше да подкрепят усилията на правителството на националното единство за поддържане целостта на страната, като се отчитат интересите на основните политически сили и региони.

Двамата лидери са обсъдили и възможността руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V” да бъде произвеждана в турски предприятия, както и доставката на препарата в Турция от месец май.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес