Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отменят извънредното положение след земетресенията в Южна Турция

04 май 2023, 21:24 часа • 1417 прочитания

Извънредното положение, обявено след земетресенията на 6 февруари с епицентър в южния турски окръг Кахраманмараш, ще приключи на 9 май. Това съобщи днес в телевизионно интервю заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), отговарящ за изборните въпроси Али Ихсан Явуз, съобщава "Хюриет дейли нюз".

На 7 февруари президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде указ за обявяване на извънредно положение в 10 южни окръга, тежко засегнати от разрушителните земетресения.

След одобрението на парламента извънредното положение влезе в сила в окръзите Адъяман, Газиантеп, Килис, Хатай, Малатия, Хатай, Адана, Османийе, Кахраманмараш и Шанлъурфа. 

Извънредното положение предоставя на правителството правомощия да заобикаля бюрократични процедури и законодателни задължения, както и да ограничава някои свободи. Правителството има право да конфискува оборудване, превозни средства, земи, медицински материали и пр., както и да натоварва всички граждани на възраст между 18 и 60 години с определени задължения. То може също така да ограничава влизането и излизането от районите в рамките на извънредното положение, да евакуира определени места и да прехвърля хора от един район в друг, пояснява "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция. Тежко пострада и съседна Сирия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес