Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсъждат условията за създаване на правителство на националното единство в Либия

12 декември 2015, 16:56 часа • 4512 прочитания

Задачата на международната конференция по Либия, която ще се проведе по инициатива на Рим, ще бъде консолидацията на усилията и подобряването на условията, необходими за постигане на споразумение по създаване на правителство на националното единство в страната, заяви външният министър на Италия Паоло Джентилони.

Срещата, на която участие ще вземат по-конкретно държавният секретар на САЩ Джон Кери, зам. външният министър на Русия Генадий Гатилов и специалният пратеник на ООН по Либия Мартин Коблер, ще се състои в италианската столица в неделя, 13 декември.

"Терористичната заплаха се намира в сърцето на Средиземноморието. Не можем да позволим тази заплаха да расте повече", заяви Джетилони в края на тридневната международна конференция по проблемите на Средиземноморието в Рим.

"На утрешната конференция е необходимо да покажем, че действията на правителствата, дипломацията и международната общественост могат да са по-ефективни срещу терористичната заплаха, защото тя е тук, редом до нашите страни", допълни той.

След свалянето и убийството на Муамар Кадафи през 2011 година Либия преживява период на остра криза. В страната възникна двувластие – от една страна, е избраният на всеобщи избори парламент, заседаващ в Тобрук в източната част на страната, а от друга – проислямският Всеобщ национален конгрес в Триполи.

При това редица региони на Либия изобщо не се контролират от централните власти.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес