Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масова гибел на риби след сушата в Австралия

29 януари 2019, 09:25 часа • 960 прочитания

През последните няколко дни "стотици хиляди" риби са загинали в засегнатата от суша Австралия, съобщиха представители на властите. 

Местните жители около река Дарлинг се сблъскаха с "бяло" море, след като пато мъртвите риби покриха водите, предаде БГНЕС. По оценка на експертите мъртвите риби са около милион, като причина за това са ниското ниско ниво на вода и кислород, както и възможни токсични водорасли.

Очакват се по-нататъшни смъртни случаи на риби в река Дарлинг. Река Дарлинг е част от речната система Мъри-Дарлинг, която се простира на хиляди километри в няколко щата на държавата-континент.

Докато федералното правителство посочва, като причина за масовото измиране тежката суша, експертите и местните жители твърдят, че неприятните факти са резултат от системното изчерпване и замърсяване на реката.

Инспекторите добавиха, че най-новите случаи на масово измиране вероятно са свързани с "критично ниски нива на разтворен кислород", причинени от рязък спад на температурите след продължителен период на горещо време.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес