Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лишиха от сан руски дякон, критикувал инвазията в Украйна

29 април 2023, 16:43 часа • 3007 прочитания

Главата на контролираната от Кремъл Руска православна църква, Московският патриарх Кирил, отстрани протодякон на Руската православна църква, който не подкрепи руската инвазия в Украйна.

Руският православен протодякон Андрей Кураев публикува заповед от 28 април, с която е освободен от длъжност заради "антицърковна дейност", подписана от патриарх Кирил. Преди това Руската православна църква освободи Кураев от свещенически сан през декември 2020 г., но патриарх Кирил наложи мораториум върху изпълнението на това решение, за да даде на Кураев време да "преосмисли позицията си".

Съобщава се, че Кураев не подкрепя нахлуването на Русия в Украйна и подкрепата на Руската православна църква за това нахлуване. През август 2022 г. руските власти глобяват Кураев с 30 000 рубли за дискредитиране на руската армия, след като Кураев пише публикация в блога си за настоящата война в Украйна. Още: Агент на КГБ: шеметната кариера на руския патриарх Кирил

Радио Свободна Европа съобщи още, че Кураев е критикувал структурите на Руската православна църква и патриарх Кирил, обвинявайки ги, че са отдалечени от своите енориаши.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес