Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай се надява на втора среща Тръмп - Ким Чен Ун

10 януари 2019, 11:38 часа • 1896 прочитания

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който направи изненадваща визита в Китай, си тръгна с подкрепа от Пекин за възможна втора среща между него и US президента Доналд Тръмп, предаде BBC.

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път през юни 2018 в Сингапур, но оттогава напредъкът към денуклеаризацията на Корейския полуостров е в застой.

Китайския президент Си Цзинпин изразил надежда, че двамата лидери "ще се срещнат", съобщи днес китайската агенция Синхуа. Той добавил, че Китай "подкрепя срещи на върха (между КНДР и САЩ) и постигането на резултати, а също и решаването на легитимните им безпокойства чрез диалог".

Корейският гост разговаря с китайския президент Си Цзинпин и двамата изразиха подкрепа за денуклеаризацията на Корейския полуостров, посочва още Синхуа, информира БНР.

Ким изразил надежда, че заинтересованите страни ще съдействат на процеса на ядреното разоръжаване на полуострова, активно ще подкрепят КНДР, като отчитат нейните опасения, и ще обединят усилия за цялостно уреждане на процеса на денуклеаризация. Той подчертал, че Пхенян е решен денуклеаризацията да бъде постигната изключително по мирен път.

Си Цзинпин пък споделил, че се надява КНДР и САЩ ще намерят компромис, с който да преодолеят застоя по въпроса за денуклеаризацията, а с това да отворят и нова страница в отношенията си.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес