Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган се завърна сред свои в управляващата партия в Турция

02 май 2017, 14:14 часа • 1033 прочитания

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се върна отново в редиците на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, близо три години след напускането й, предава AFP.

Ердоган подписа документа за членство в партията, на която самият той е съосновател, на церемония в седалището й. Той бе приветстван от партийните членове с бурни аплодисменти, които бяха последвани от изпълнението на националния химн на Турция, пише още "Фокус".

На първия извънреден конгрес на ПСР на 27 август 2014 г. той се сбогува с партийните си ангажименти, но точно 979 дни по-късно става отново неин член. Това е възможно след приетата на референдума поправка в Конституцията, която отмени условието президентът на страната да е безпартиен.

Ердоган бе избран за държавен глава на 10 август 2014 г., а на последвалия извънреден конгрес лидерството бе поето от вече бившия премиер Ахмет Давутоглу, отбелязва БГНЕС. В прощалната си реч тогава Ердоган каза, че си тръгва от партията с надеждата, че ще се завърне при своята „любов, привързаност, страст и противоречия“.

Actualno.com припомня, че до преврата от 27 май 1960 г. президентите на Турция бяха партийни лидери. През 1961 г. бе прието и записано в Конституцията условието държавните глави да са безпартийни, тази разпоредба бе запазена и в главния закон от 1982 г. С референдума от 16 април т.г. вече няма никаква пречка.

Със завръщането на Ердоган в редиците на ПСР и след 57 години де факто се връща практиката президент партиец. Първият такъв президент в политическата история на Турция е основателят на Народно-републиканската партия /НРП/ и неин лидер Мустафа Кемал Ататюрк, който едновременно е и държавен глава. След него двете ръководни длъжности са съвместявали Исмет Иньоню /след смъртта на Ататюрк, НРП, до 1950 г./ и Джелал Байар от Демократическата партия, впоследствие отказал се от лидерството.

За 21 май е насрочен третият извънреден конгрес на ПСР, тогава Реджеп Ердоган ще бъде избран за лидер на управляващата партия. 

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес