Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джихадисти успяха да свалят военен самолет на Асад

15 август 2019, 06:05 часа • 3245 прочитания

Военен самолет на режима на сирийския президент Башар Асад е бил свален в Северозападна Сирия. По информация на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) се предполага, че той е бил свален от бойци на "Хаят Тахрир ал-Шам", предаде Агенция "Фокус".

Според данните на СОЧП пилотът на самолет е бил пленен. AFP пише, че инцидентът е пореден в кампанията на силите на Дамаск срещу тази част на страната.

Военният самолет с свален близо до контролираният от терористите град Хан Шейхун, разположен в южната част на провинция Идлиб. Градът нашумя с историята за химическата атака, която беше обявена за фалшива новина от Русия чрез твърдения през шведска правозащитна организация, но разследващ екип на ООН потвърди, че реалността е точно химическа атака. Заради този случай САЩ обстреля с ракети "Томахоук" военновъздушната база Шейрат.

В началото на август в Идлиб влезе в сила режим на примирие след преговори за Сирия, сключено в казахската столица Нур Султан. Командването на сирийската армия отбеляза, че ще спре боевете, ако Турция изпълни задълженията си по руско-турския договор, постигнат през 2018 година в Сочи. Основната точка на споразумението беше изтеглянето на въоръжените сили на 20 километра от демилитаризираната зона в Идлиб.

Няколко дни по-късно обаче правителствените сили възобновиха операцията поради неспазване на условията от страна на бунтовниците. И така, бойците се възползваха от затишието и направиха опити да атакуват позициите на сирийската армия на север от провинция Хама и многократно откриха огън по жилищни селища в този район.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес