Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки хиляди поискаха оставката на южнокорейския президент

12 ноември 2016, 13:34 часа • 920 прочитания

Десетки хиляди хора се стекоха на централния площад в Сеул, за да искат оставката на президента Пак Кин Хе заради корупционнен скандал с нейна близка приятелка.

Очакванията на полицията са, че в в митинга ще участват около 170 000 протестиращи, но организатори на протеста твърдят, че на площада ще се съберат около милион граждани. 25 000 полицаи заеха позиции там, за да въдворяват ред, предаде ТАСС.

В демонстрацията участват южнокорейските профсъюзи, студентски организации, опозиционните партии и потенциални кандидати за следващите президентски избори, включително кметът на Сеул Пак Вон Сун.

Обществната подкрепа за президента на Република Корея спадна до рекордно ниското ниво от 5 процента, докато недоволни от президента са 90 процента. Причина за това е скандалът с нейната приятелка Чхве Сун Сил, която се оказа в центъра на крупна корупционна афера. Чхве Сун Сил, която вече е в ареста, е обвинена, че е използвала своето влияние от връзката си с президента, за да заставя крупните южнокорейски корпорации да правят милионни дарения на свързаните с нея фондове Mir и K-Sports.

Южнокорейският президент Пак Кин Хе е заподозряна, че е позволила на Чхве Кин Хе да се намесва в държавните дела. Тя й е давала достъп до секретна служебна документация, включително текстове за речи. Позволявала й е да нанася в тях поправки, които пряко засягат политиката и икономиката на страната.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес