Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делегациите от Сирия се съгласиха да седнат на една маса

24 януари 2014, 20:53 часа • 21971 прочитания

Делегациите на сирийския режим и на опозицията в изгнание ще се срещнат утре, 25 януари, в една и съща зала в Женева, съобщи посредникът на ООН за Сирия Лахдар Брахими, като изключи някоя от делегациите да напусне преговорите преждевременно.

"Срещнах се с делегациите на опозицията и на правителството поотделно вчера и днес, а за утре се споразумяхме, надяваме се, да се срещнем в една и съща зала", заяви Брахими на пресконференция в сградата на ООН в Женева, предаде БГНЕС.

Посредникът на световната организация искаше да събере тази сутрин в една и съща зала двете делегации, но срещата беше отменена в последната минута. Запитан дали е сигурен, че пратениците на президента Башар Асад и членовете на опозицията в изгнание ще приемат да се срещнат в събота в една и съща зала, Брахими отговори: "абсолютно".

"Двете страни ще бъдат там утре и ще се срещнат. Никой няма да си тръгне утре, никой няма да си тръгне в неделя", допълни дипломатът само няколко часа след заплахите на Дамаск да напусне Женева, ако утре "не се проведат сериозни работни заседания".

Брахими призова и за помощта "на всички страни, които има влияние, за постигане на напредък в процеса", намеквайки за Русия, САЩ, европейските държави и монархиите от Залива. "Знаехме, че ще бъде трудно", допълни той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес