Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бахрейн изгони посланика на Иран

02 октомври 2015, 16:17 часа • 3145 прочитания

Бахрейн отзова посланика си от Иран. Наредено е пратеникът на Техеран да напусне страната в рамките на 72 часа, като Иран е обвинен, че се намесва във вътрешните дела на по-малката страна. Това съобщава AFP.

В изявление на бахрейнското външно министерство, цитирано от официалната агенция БНА, се казва, че действията са били предприети в отговор на „продължаващата намеса на Иран в делата на кралството“ и опит от страна на Техеран да подклажда „религиозна противодържавна дейност“.

Бахрейн, чието население е главно шиитско, е управлявана от сунитска династия. От 2011 насам кралството се тресе от вълнения от про-демократични демонстрации. Кралската фамилия често обвинява Иран за подкрепа на бунта заради шиитското население.

Иран подкрепя с действията си „саботажа и тероризма“ в страната, се казва още в изявлението, като Техеран е обвинен във финансирането на „терористични групи“ и предоставяне на убежище.

На 30 септември бахрейнските власти съобщиха, че са открили голямо скривалище за оръжия. Арестувани са няколко души, заподозрени във връзки с Иран и Ирак.

Изявление на вътрешното министерство на Бахрейн заяви, че складът е открит в предимно шиитския квартал „Нууайдрат“ в столицата Манама.

През август Бахрейн арестува петима души, заподозрени във връзки с Иран заради бомбен атентат, при който загинаха двама полицаи.

Иран често разглежда Бахрейн като зона на влияние заради историческата връзка с арабската островна държава.

Автор: Руслан Трад

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес