Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

42 са жертвите на удара на САЩ по болницата в Кундуз

12 декември 2015, 13:47 часа • 3302 прочитания

Броят на жертвите на авиоударите на ВВС на САЩ по болницата на "Лекари без граници" в афганистанския Кундуз на 3 октомври е 42-ма души, съобщава хуманитарната организация на своя сайт.

По-рано беше съобщено за 30 загинали и 37 пострадали.

Както отбелязва организацията, след разследване, анализ на данните и разпити на роднини на пациенти и служители на лечебното заведение са установени нови данни. Според обновената информация са загинали 14 работници на болницата, 24-ма пациенти и четирима помощник-лекари, които се грижели за болните.

Разследването било проведено в сложни условия, тъй като част от архивите на болницата и данните за пациентите били загубени в резултат на бомбардировката.

Болницата на международната организация "Лекари без граници" в Кундуз, в която имало 200 души, беше разрушена частично на 3 октомври при бомбардировката на американските войски.

В края на ноември командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Джон Кембъл публикува резултатите от американското разследване.

Генералът призна, че става дума за "трагична грешка", и обеща да направи изводи и да отстрани причините, довели до инцидента. Главната причина за авиоудара, по думите му, бил "човешки фактор, усложнен от системни и процедурни грешки".

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес