Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Половин милион туристи са посетили община Асеновград през 2015 г.

25 януари 2016, 12:56 часа • 5657 прочитания

Половин милион туристи са посетили туристическите обекти, намиращи се на територията на община Асеновград, през цялата 2015 г. Това съобщи за Actualno.com Ивайло Мирчев – експерт „Реклама и маркетинг“ в Общинско предприятие „Туризъм“.

Според справката, най-голям интерес през миналата година туристите са проявили към Бачковския манастир "Успение Богородично". Около 130 000 са били посетителите, дошли в Обителта посредством туроператорски фирми.

Теодор Пеев, секретар на Бачковския манастир, твърди, че общият годишен брой на поклонниците е двойно по-голям, тъй като има много хора, които посещават обекта индивидуално. На 15-ти август, когато е храмовият празник на Бачковския манастир, туристите са наброявали 15 000. А на втория ден след Великден, когато се провежда литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка до местността "Клувията", поклонниците в Светата обител са били около 5 000. Данните сочат, че в самата лития са участвали над 3 000 души.

Мирчев посочи, че през 2015 г., в сравнение с предишни години, се наблюдава нарастване броят на мюсюлманите, посетили Бачковския манастир. Те са наброявали близо 15 000. Около 90 000 туристи са посетили НПК "Асенова крепост" през 2015 г. "Отчита се спад с около 10% на посещаемостта на този туристически обект. Като основен фактор за това, се посочва вече укрепените свлачища по пътя към Крепостта, които през пролетта на миналата година се активизираха и възпрепятстваха придвижването на туристи“, уточни Ивайло Мирчев.

Сред най-посещаваните туристически обекти на територията на общината са и Исторически музей-Асеновград и неговите експозиции, Палеонтологичният музей в града, тракийските светилища "Беланташ" и "Караджов камък", площадката за парапланеризъм над село Добростан, резерват "Червената стена" и намиращите се на нейна територия най-висок водопад в Родопите "Сливодолско падало", както и над 250-те пещери в Добростанския карстов район.

Манастир "Света Троица", позната като „Кръстова гора“, също има своя дял в привличането на туристи в община Асеновград. По думите на игумена на Светата обител - архимандрит Висарион - на манастирския празник на 14-ти септември, местността ежегодно е посещавана от около 15 000 миряни.

Като част от кампанията на Министерство на туризма "50 малко познати туристически обекта в България", попадна и асеновградското село Косово. Там се забелязва значително повишаване на туристическия интерес, заяви Мирчев. Той допълни, че фактор за това е реновирането на стари къщи и превръщането им в къщи за гости, без да губят те от стойността на архитектурния си облик.

Асеновград, като дестинация от моден характер, също има своите позиции, подчерта Мирчев. Немалкият брой салони за сватбени и официални облекла привличат в града хиляди хора от цяла България. Сред събитията, които допълнително допринасят за развитието на фестивалния и събитиен туризъм, са вече утвърдените Ултрамаратон "Персенк Ултра", Световното първенство по улов на пъстърва, което се провежда край село Бачково, както и празничните цикли "Майски културни празници", "Празници на виното", ритуал "Калиница", литийните шествия, традиционните събори, поклонения и тържества на поляните край Асеновград, рокерското шествие до Бачковския манастир на 22-ри март и много други.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес