Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хора с увреждания от Асеновград с възможност за "личен асистент"

27 октомври 2016, 15:05 часа • 846 прочитания

Над 20 временни работни места ще бъдат разкрити по проект, с който Община Асеновград ще кандидатства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 80 000 лева, а максималният - над 390 000 лева и се финансира от Европейския социален фонд. Ако Общината бъде одобрена, десетки лица в неравностойно положение ще имат право да ползват услугата „Личен асистент“. Целта на проекта е да бъдат подобрени достъпът до заетост и качеството на работните места, да се намали бедността и да се насърчи социалното включване. Цели се да бъде увеличен броят на започналите работа беразботни или неактивни лица на възраст над 30 г.

Чрез услугата „Личен асистент“ ще се подобри достъпът на хората с увреждания до здравеопазването и различните учреждения и институции. Лицата, които могат да участват по процедура „Активно включване“, ако проектът бъде одобрен, са: икономически неактивните граждани; хората с увреждания и семействата им, семействата с деца с увреждания; деца и възрастни в риск. Оценката и подборът на участниците ще се извърши от квалифицирани за целта служители, като ще бъдат избрани най-нуждаещите се, които отговарят на изискванията по проекта.

Наетите „Лични асистенти“ ще преминат обучение, след което ще получат сертификат. Месечното им трудово възнаграждение ще се определя на база минималната работна заплата в страната, умножена по коефициент, определен от Програмата. Очаква се в Асеновград услугата да стартира след около пет или шест месеца и да продължи до края на 2018 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес