Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 400 яйца и 2 000 козунака в Бачковския манастир за посетителите на Великден

25 април 2016, 14:55 часа • 1744 прочитания

5 400 яйца и 2 000 козунака ще бъдат раздадени в Бачковския манастир тази година за Великден. Те отново ще бъдат дарени от благодетели.

В първия ден от празника всеки мирянин, посетил обителта, на входа ще бъде посрещнат с козунак и яйца. Подготовката за Великден в Бачковската света обител ще започне на Велики Четвъртък. Тогава доброволци и служители в храма ще боядисват яйца. Копието на чудотворната икона също е подготвено.

„То притежава същата духовна сила, каквато и оригиналът.“, категоричен бе игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон.

И тази година традиционното литийно шествие ще се състои на втория ден от Великден. То ще тръгне точно в 8 ч. от Бачковската света обител и ще се насочи към местността „Клувията“.

В шествието ще бъде изнесено копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица, поради факта, че до преди няколко дни течеше нейната реставрация. По думите на отец Симон, обновеният лик на светинята е в обков от специалното африканско дърво Ироко, което не гори. В момента оригиналът на иконата е поставен в херметически затворена обвивка.

Това е последният етап от реставрацията, който ще трае около пет-шест години. След това, чудотворната икона отново ще бъде достъпна за миряните.

Във връзка с твърдения, че копието на лика на Пресвета Богородица не притежава чудодейна сила, игуменът на Бачковския манастир разказа историята на двойка мъж и жена от Варна. Младото семейство не е могло да създаде поколение в продължение на седем години.

След молитва, отправена пред копието на чудотворната иконата, жената забременяла и на бял свят се появили близнаците Габриела и Рафаела. По-късно кръщенето на децата било извършено именно в Бачковския манастир.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес