Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семейство художници представя своето послание от миналото

21 ноември 2013, 12:56 часа • 181427 прочитания

Вчера (20 ноември) артистичното плевенско семейство Нина и Иво Петрови откри живописната си изложба, пристигаща от Франция, „Послания от миналото” в галерия „Артамонцев”.

На събитието присъстваха известният актьор Кръстьо Лафазанов, заместник-председателят на парламентарната комисия по култура и медиите Мариана Бояджиева, политикът Васил Антонов, а кметът на Плевен проф. д-р Стойков изпрати специален поздравителен адрес.

Творбите на художниците носят ретро привкус и носталгия към едно безвъзвратно отминало време, един загубен рай. А именно Бел епок (в превод от френски означава хубавото време) – периодът, обхващаш последните години на XIX век до началото на Първата световна война и характеризиращ се в Европа и Америка с бурно развитие на научно-техническия прогрес, с небивал просперитет и благополучие както в живота на хората, така и в изкуството. Общото настроение тогава е оптимистично, примесено с безгрижие. Картините излъчват още романтика, любов, красота и оптимизъм.

„Харесваме лица от миналото. Тяхната доброта и позитивизъм не се срещат днес“, споделя Иво Петров.

Той и съпругата му разказват още за трудния път на художниците, които не са подкрепяни от спонсори и организации. Те сами търсят своя път и се самоопределят като гастарбайтери в изкуството, които са благодарни на помощта на своите приятели.

„Въпреки че в чужбина не гледат с добро око на художниците, които пробиват сами, там изкуството се цени много повече. В България битовизмът не може да бъде надскочен. Българинът се интересува от храната на масата си, а не от картини“, разказват Нина и Иво.

Двамата художници са представители на плевенската школа, известна със своите традиции и големи имена в българската живопис. Завършили са тревненското училище за приложни изкуства, а след това - живопис във Великотърновския университет. Живеят и работят в Плевен. Представят творбите си във Франция, Испания и България.

Можете да посетите изложбата в галерия „Артамонцев” до 30 ноември. Вижте снимки от вчерашното откриване тук.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес