Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Успя ли руската военна авиация да принуди Ердоган да се посмири в Сирия?

09 март 2020, 16:00 часа • 16990 прочитания

Дали турският президент Реджеп Ердоган не се съгласи на примирие в Сирия заради важен епизод и във въздушното противопоставяне в провинция Идлиб? Такава теория си проби път в информационния поток.

Скоро преди преговорите между Ердоган и Путин в Москва, Турция свали три сирийски бойни самолета (два Су-24 и един L-39), като временно прикова авиацията на Дамаск на земята и постави продължението на бойните действия срещу терористите в Идлиб под въпрос. След това обаче на 4 март един сирийски изтребител-бомбардировач Су-22 дръзна да излети и за най-голяма изненада на турските ВВС не бе свален. Очевидно Русия задейства секретно оръжие. Англоезичният китайски портал Sina обясни какво промени ситуацията в района.

За руското командване ситуацията се усложнила от обстоятелството, че, според китайските експерти, турските пилоти атакували от турското въздушно пространство с далекобойните ракети AIM-120 (боен радиус до 105 км). Освен това насочването по целите се извършвало със забелязаните в района специализирани за целта самолети Boeing 737 AEW&C.

Според китайските експерти, на 4 март сирийският самолет е изпълнил успешно маньовър за отклоняване на вражеската атака на F-16 благодарение на руските самолети за ДРЛОУ (далечно радиолокационно откриване и управление) Ту-214Р, предназначени за радиотехническо и оптико-електронно разузнаване.

"На коварната стратегия на Турция, сирийската армия, с поддръжката на руските ВКС отвърна с тактика за сдържане. Русия значително умножи своите сили за РЕБ (радиоелектронна борба) в региона. Това стана на първо място за сметка на Ту-214Р и Ил-22ПП, които можаха не само да открият приближаващите турски F-16, но и да предупредят изтребителите на Сирия", пише Sina.

Освен това, според китайските експерти руският "Порубшчик" (Ту-214Р) в същото време сринал работата на тактическата мрежа Link 16, което направило Boeing 737 безполезен относно мониторинга на местността и оповестяване на ударните изтребители. Фактически, както отбелязват коментаторите, Русия, без да влиза в открита конфронтация с Анкара, грамотно неутрализира турските ВВС в региона, които вече не могат нито да контролират въздушното пространство, нито да осигуряват поддръжка на сухопътните войски.

Според китайското издание, Турция попадна в "задънена улица", след като се лиши от възможността да подкрепя радикалната въоръжена опозиция в Идлиб.

До 3 март включително всички руски медии коментираха предстоящата среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. На 4 март обаче сутринта някои руски издания съобщиха, че срещата няма да се състои. Очевидно руското държавно ръководство се застраховало от евентуален непълен успех в Сирия. Същия ден обаче руският самолет Ту-214Р нагледно показа кой реално контролира въздушното пространство в целия регион. За Ердоган новината навярно е подействала потресаващо. На следващия 5 март се състоя срещата между двамата президенти. Подробностите са известни.

Можеха ли руснаците да демонстрират възможностите на Ту-214Р по-рано? Вероятно отговорът е положителен. Ердоган наистина е силен лидер, но е с не особено стабилна психика - той щеше да има време да се съвземе от шока и да демонстрира самочувствие пред Путин. Сега обаче беше различно.

Още: "Путин-Ердоган: Между сложни компромиси и неясно бъдеще"

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес