Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боян Чуков: Brexit няма да бъде отложен

14 март 2019, 09:35 часа • 2346 прочитания

"Раздялата между Великобритания и ЕС няма да се отложи", категоричен е в прогнозата си политическият анализатор Боян Чуков, който коментира темата пред Би Ти Ви заедно с проф. Анна Кръстева.

Той цитира холандския премиер Марк Рюте, който заяви, че британският парламент прилича на кораба „Титаник”, който гласува за това, дали да заобиколи айсберга.

ЕС каза, че може да има удължаване, но трябва да бъде ясно за какво точно ще се дискутира. Брюксел не е склонен отново да тръгне този преговорен процес между Тереза Мей и Юнкер.

За да склони Европа, трябва да има по-ясно дефинирана оферта от Обединеното кралство, допълва политологът проф. Анна Кръстева.

"Британските депутати заявиха какво не искат, сега са трябва да дефинират нова база за споразумение. Трябва категорично да кажат на Брюксел, че в определен период ще излязат с ново предложение, за да им се даде отсрочка".

До момента играта се води от екстремистите, от тези, които са категорично против Brexit. Сега е ред да влязат умерените и да намерят междупартиен консенсус, смята проф. Кръстева.

Основният проблем при Brexit е границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, отбеляза Чуков. Британците много добре знаят, че това може да стане проблем, много по-дълбок от този в Испания с Каталуния, допълни той.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес