Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зукърбърг заговори за натиск от Джо Байдън за Covid-19, атакува го на тема "Хънтър Байдън"

27 август 2024, 16:45 часа • 1877 прочитания

Шефът на Meta (Facebook и Instagram) Марк Зукърбърг изрази съжаление, че се е поддал на натиск от страна на администрацията на американския президент Джо Байдън за "цензуриране" на съдържанието във Facebook и Instagram по време на пандемията от коронавирус.

Той заяви, че висши служители, включително някои от Белия дом, са оказали натиск върху Meta да премахне съдържание през 2021 г.

Писмото му беше адресирано до Джим Джордан - председател на съдебната комисия на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), която разследва модерирането на съдържанието в онлайн платформите. Републиканците заявиха, че писмото е „голяма победа за свободата на словото“.

Още: Най-голямото споразумение в историята: Мeта плаща 1,4 млрд. долара

Белият дом защити действията си, като заяви, че насърчава „отговорни действия за защита на общественото здраве и безопасност“.

Зукърбърг заяви още, че компанията му за кратко е "понижила" съдържание, свързано със сина на Джо Байдън - Хънтър Байдън - преди изборите през 2020 г., след като ФБР е предупредило за „потенциална руска операция за дезинформация“. Хънтър беше основна фигура в т.нар. Украинска афера - припомнете си: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности.

Съдържанието не е било част от такава операция в крайна сметка, каза Зукърбърг.

Още: Байдън няма да помилва сина си Хънтър за обвинението за притежание на оръжие

Снимка: Getty Images

Цензура по време на пандемията

Що се отнася до Covid-19, шефът на Meta написа: „През 2021 г. висши служители от администрацията на Байдън, включително от Белия дом, в продължение на месеци многократно оказваха натиск върху нашите екипи да цензурират определено съдържание за Covid-19, включително хумор и сатира.

„Направихме някои избори, които, с предимството на ретроспекцията и новата информация, не бихме направили днес. Смятам, че натискът от страна на правителството беше погрешен, и съжалявам, че не бяхме по-открити по този въпрос", заяви Зукърбърг, цитиран от BBC.

Марк Зукърбърг заяви, че той и Meta ще бъдат готови да „отвърнат на удара“, ако нещо подобно се случи в бъдеще.

В изявление, разпространено до уебсайта Politico, Белият дом застана зад действията си: „Нашата позиция е ясна и последователна - вярваме, че технологичните компании и други частни участници трябва да вземат предвид ефекта, който техните действия имат върху американския народ, като същевременно правят независим избор относно информацията, която представят".

Още: За да обучава изкуствен интелект: Зукърбърг използва снимки от социалните мрежи

Драмата на Зукърбърг с Хънтър Байдън

Коментарите на Марк Зукърбърг относно Хънтър Байдън се отнасят до историята с лаптопа, който е бил изоставен от сина на президента в сервиз в Делауеър. New York Post първи съобщи, че намерените в компютъра имейли подсказват, че бизнесът му в чужбина е повлиял на външната политика на САЩ, докато баща му е бил вицепрезидент при барак Обама. Джо Байдън и семейството му отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

„В ретроспекция, не трябваше да понижаваме нивото на историята“, написа Зукърбърг до комисията в Конгреса. „Променихме политиките и процесите си, за да сме сигурни, че това няма да се случи отново“.

Зукърбърг няма да прави вноски за изборната инфраструктура

Зукърбърг също така заяви, че не планира да прави повече вноски в подкрепа на изборната инфраструктура. През 2020 г. той дари 400 млн. долара чрез своята филантропска инициатива „Чан Зукърбърг“, която имаше за цел да помогне на правителствените служби да проведат вота по време на пандемията.

Още: Заради уронващи престижа му кадри: Хънтър Байдън съди „Фокс нюз“

Зукърбърг заяви, че даренията му са били "предназначени да бъдат непартийни“. "Все пак, въпреки анализите, които видях, показващи обратното, знам, че някои хора смятат, че тази работа е облагодетелствала едната партия пред другата.„Моята цел е да бъда неутрален и да не играя роля по един или друг начин - или дори да изглежда, че играя роля - така че не планирам да правя подобен принос през този цикъл", каза той предвид опасенията, че е подпомогнал Байдън и демократите.

Още: Meta ще изплаща дивиденти за пръв път в историята си

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес