Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водачът на "Ал Кайда" призова за повече камикадзе атаки на Запад

03 ноември 2015, 07:17 часа • 6499 прочитания

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал-Зауахири призова за индивидуални терористични атаки срещу САЩ и другите западни страни, предаде БГНЕС.

Ал-Зауахири отправи апела си чрез видео, пуснато в Туитър. "Най-важното е да бъде ударен Запада и по-конкретно Америка. Това трябва да стане на тяхна територия, като ударите трябва да са насочени към техните интереси, обхванали целия свят. Поддръжниците на Израел трябва да платят с тяхната кръв и тяхната икономика", казва в клипа Ал-Заухири.

Лидерът на "Ал Кайда" зове за терористични атаки тип "самотни вълци", т.е. индивидуални атентати, осъществени от терористи-камикадзе. За пример Ал-Зауахири дава атентата по време на Бостънския маратон през 2013 г. Тогава братята чеченци Тамерлан и Джохар Царнаеви задействаха няколко бомби, убивайки 3-ма души и ранявайки 264.

В клипа Ал-Зауахири възхвалява нападенията през последния месец на палестинци срещу израелци в Ерусалим и други места в Израел и Западния бряг, а освен това и повтаря апела си от септември за обединяването на всички джихадисти от Турция до Северна Африка въпреки че тогава "Ислямска държава" отхвърли предложението му.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес