Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха кои са най-опасните места за заразяване с коронавирус

09 декември 2020, 18:33 часа • 6719 прочитания

Най-сигурният начин да се заразим с COVID-19 е при посещение в ресторант. Това сочат данни на проучване на американски епидемиолози, цитирано от вестник "Ню Йорк Таймс".  

Изследването е проведено от 700 американски епидемиолози, които са опитали да открият най-опасните дейности за заразязване с коронавирус. Първият най-сигурен начин да се заразим с COVID-19 е при посещение в ресторант. Според 75% от епидемиолозите при храненето в ресторант има най-висок риск от инфектиране. Ако все пак сме решени да посетим ресторант, учените препоръчват да използваме външните тераси, ако заведението разполага с такива. В закритите помещения на ресторанта епидемиолозите съветват да спазваме дистанция и да седим с маска, освен в случаите когато пием или ядем, пише 24 часа.

Много хора се заразяват с COVID-19 на сватби или погребения. Епидемиолозите съветват, ако ходим на някое от двете мероприятия, да спазваме социална дистанция и задължително да не тръгваме без маска. Спортните и културни мероприятия са класирани на трето място по риск от зараза с COCID-19 сред 35% от епидемиолозите. Учените са на мнение, че там рискът от заразяване е на средно ниво, но в никакъв случай не е за пренебрегване. Най-малко вероятно да се заразим с коронавирус е, ако бягаме в парка, при разходките, срещи с ограничен брой приятели навън и при пазаруване в супермаркети и аптеки.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес