Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп пак се извъртя - Русия щяла да помага на демократите на изборите за Конгреса

25 юли 2018, 06:20 часа • 4705 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп успя да направи нов завой по темата с руската намеса в президентските избори на САЩ през 2016 година.

По типичен начин, Тръмп стори това в Twitter. В личния си профил в социалната мрежа той обяви, че се притеснява, че Русия се бори много усилено да окаже влияние върху частичните избори за Конгрес през ноември. Влиянието обаче щяло да бъде в полза на демократите: "Предвид факта, че никой президент не бил по-твърд спрямо Русия от мен, те ще натиснат много здраво за демократите. Те определено не искат Тръмп", обяви американският президент. Той стори това след като в предишния си пост в Twitter публикува с главни букви "Да направим Америка отново велика".

Часове по-късно обаче Тръмп не пропусна да каже пак в Twitter, че руската намеса в негова полза е фалшива новина, като рекламира нова книга – на Грег Джаред.

Тръмп стана особено активен по темата с руската намеса след срещата си с Владимир Путин в Хелзинки. Редица авторитетни медии, начело с Financial Times, Reuters и New Republic публикуваха нови обширни разследвания за връзките на Тръмп с Русия, като беше обърнато специално внимание на Trump Tower в Торонто и как в този небостъргач се преплитат интересите на Тръмп и на Алекс Шнайдер – канадски милиардер от руски произход. Документи, показани от Financial Times, разкриват, че за завършването на проекта Шнайдер е дал 40 млн. долара, след като работата по сградата е почнала да се бави. Тези пари са отпуснати, след като няколко месеца по-рано Шнайдер е одобрил тайно плащане в размер на 100 млн. долара на "посредници", представляващи интересите на Кремъл. Според The Wall Street Journal плащането е имало за цел да улесни продажбата на трофейния актив на групата на Шнайдер от компании – делът X в огромния металургичен комбинат "Запорожстал" в Източна Украйна – и представлява повече от 10% от продажната цена от 850 млн. щатски долара. Продажбата на комбината е била финансирана от "Банката за развитие и външноикономическа дейност" (Внешикономбанк), като по онова време неин директор е бил Владимир Путин. А комисионната от 100 млн. долара не е била декларирана по времето на продажбата.

Припомняме, че Тръмп така и не показа данъчните си декларации, включително на бизнес организацията си - "Организацията Тръмп". Специално по отношение на проекта в Торонто оправданието е, че Тръмп всъщност е дал само името като търговска марка, а проектът е реализиран от Шнайдер. А тъст на Шнайдер е тъстът му Борис Бирштейн, който има връзки с КГБ още от времето на Леонид Брежнев. През 80-те години на XX век Бирштейн се е съгласил да участва в съветски план за създаване на международни бизнес начинания, ръководен от Георги Арбатов, директор на престижен московски мозъчен тръст. Според разказ на дисидент, публикуван години по-късно, Арбатов е бил и разузнавач на КГБ с кодово име Василий. През 1991 година, малко преди СССР да се срине окончателно, Бирштейн наема Леонид Веселовски като икономически съветник с едногодишен договор. Официално Веселовски започва работа, защото имал докторска степен по икономика и по това време е член на Централния комитет на комунистическата партия, твърди адвокатът на Бирштейн. Но бивш офицер от КГБ заявява пред The Financial Times, че Веселовски е служил и като старши офицер в чуждестранния оперативен отдел на КГБ и е бил „сърцето и душата на прането на пари от КГБ“.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес