Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп е осъден да плати на NYT 400 хил. долара съдебни разноски

13 януари 2024, 07:21 часа • 1844 прочитания

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше осъден да плати близо 400 000 долара съдебни разноски на вестник "Ню Йорк Таймс" и няколко журналисти, след като съдебният иск, който той заведе срещу тях, беше отхвърлен.

Тръмп беше подал жалба срещу вестника през септември 2021 г., обвинявайки трима журналисти, че са участвали в "коварен заговор", за да получат данъчните му документи като част от разследващ репортаж, който беше публикуван през 2018 г. и в крайна сметка спечели наградата "Пулицър", съобщи Ен Би Си.

Съдия от търговското отделение на Върховния съд на щата Ню Йорк прекратява делото през май 2023 г., като нарежда на Тръмп, който се стреми да се върне в Белия дом на тазгодишните избори, да заплати разноските на ответниците.

В решението, публикувано на 12 януари, се казва, че оценката на "Ню Йорк Таймс"за разходи от 392 638 долара за адвокатски хонорари, изглежда "разумна", и се разпорежда Тръмп да възстанови средствата изцяло.

Разследването на вестника разкри как Тръмп - магнат в областта на недвижимите имоти, който от десетилетия се хвали, че е изградил собствено бизнес състояние - всъщност е получил от баща си в продължение на няколко години еквивалента на 413 млн. долара, коригирани спрямо инфлацията, като голяма част от тях са били прехвърлени чрез фиктивна компания, за да се избегне данъчно облагане, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Тръмп обърна делото за финансова измама срещу себе си в политически фарс

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес