Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тейлър Суифт може да ни научи как функционира демокрацията (ВИДЕО)

08 март 2024, 09:50 часа • 2937 прочитания

Ако сте почитатели на Тейлър Суифт, няма как да не сте видели кадрите, на които попзвездата спори с баща си. Темата на разгорещения спор е политика. Или по-точно дали Тейлър трябва да се изказва публично по политически въпроси и за кандидати - в този случай в защита на репродуктивните права на жените.

Баща ѝ се обявява против това, защото иска дъщеря му да остане в своята писта: музиката. Не е добре за нейната безопасност, кариера или психично здраве да се разхожда из това минно поле на противоречия, да отчуждава хората и да привлича насилници по пътя си. Един от мениджърите ѝ се съгласи - наистина ли иска да види само половината от хората на следващото си шоу?

На моменти Тейлър се просълзява. Тя казва на баща си, че да говори за основните си убеждения е просто нещо, което чувства като морално задължение. И, разбира се, тя прави точно това - всъщност, накрая стига дотам, че подкрепя Джо Байдън за президент през 2020 г. (Сигурно е подействало; в крайна сметка той спечели, въпреки че някои президенти искат да вярвате в нещо друго).

Още: Отново в играта: Бунтът в Капитолия няма да провали Тръмп

Влиянието на Тейлър Суифт

Суифт се изказа отново тази седмица, когато призова феновете си да предприемат някои основни демократични действия.

"Искам да ви напомня, че трябва да гласувате за хората, които най-много ви представляват, за да влязат във властта", каза Суифт в поста си в Instagram в супервторника. "Ако все още не сте го направили, планирайте да гласувате днес".

Още: NYT: Тръмп е следващият президент на САЩ

В този случай тя не настояваше за конкретен кандидат - просто призоваваше милионите си последователи да бъдат ангажирани граждани. Не беше просто "гласувайте" - беше "направете план за гласуване". Суифт беше конкретна: тя каза на хората да проверят местоположението и часовете на избирателните си секции в нейния щат Тенеси и извън него.

За ноември "да планирате да гласувате" означава да се регистрирате - нещо, за което Суифт е призовавала и преди и което е довело до скок на регистрацията на гласоподаватели с десетки хиляди. Щабът на Байдън, разбира се, се надява, че в крайна сметка тя ще отиде по-далеч и ще го подкрепи отново.

Снимка: Getty Images

Но дори това основно послание е важно. И макар да е просто, то разгневи някои хора. Защо тя не може да замълчи и да си бъде "просто артист"? "The Guardian" цитира един от отговорите, публикувани в социалните мрежи: "УАУ: Тейлър Суифт официално започна да се намесва в изборите през 2024 г. Тя казва на младите си почитателки да гласуват за кандидата, който "най-много ви представя във властта".

Ужас! Представително правителство в действие! От този и други негативни отговори се усеща духът на "Тейлър, остани си в своята писта".

Възхищавам се на Суифт за това, че използва огромното си влияние за нещо важно. И тя служи като добър пример за подражание за останалите. Може и да нямаме нейния масов брой последователи - никой няма - но всички можем да играем роля в поддържането на американската демокрация, която в момента изглежда доста крехка.

Още: Тейлър Суифт - тайното оръжие на Байдън и демократите?

Американските медии и политиката

Миналата година, докато интервюирах учени, автори и коментатори в моя подкаст "Американска криза", помолих всеки от тях да отправи "призив за действие" в подкрепа на демокрацията както към медиите, така и към гражданите. Те имаха много конкретни съвети за медиите - като например да дадат приоритет на мисията на журналистиката в служба на обществото, вместо да се фокусират върху социологическите проучвания, конните надбягвания и привличането на реклами. И бяха единодушни по отношение на това какво могат да направят обикновените хора, които не са известни личности.

"Изправени сме пред наистина екзистенциален избор за това каква държава искаме да имаме и как искаме да бъдем управлявани", предупреди писателят Гарет Граф. Той добави, че е бил шокиран от това колко радикално и бързо са се разпаднали защитните механизми на демокрацията през последните години и колко "цинично" новинарските медии са се заигравали с това в името на печалбата.

Така че - съветва Граф, гражданите трябва да се съсредоточат върху последиците от предстоящите президентски избори, както и от изборите за народни представители. И да действат по съответния начин.

Снимка: Getty Images

Негласуването помага на диктаторите

Както ми каза Рут Бен-Гиат, да сте добре информирани е от решаващо значение. Експерт по авторитарни лидери и автор на книгата "Strongmen: Mussolini to the Present", тя знае колко е важно гражданите да устоят на изкушението да се отдръпнат и да махнат с ръка. Възползването от пасивния електорат е един от начините, по които диктаторите успяват да се доберат до властта.

Още: Прокобата на Тейлър Суифт: Излезе ли неин нов албум, някой от кралското семейство умира (ВИДЕО)

Демокрацията по своята същност изисква участие. Трябва да се интересуваш и да се погрижиш. Това може да означава даряване на средства за кампания, доброволческа дейност като служител в избирателна секция, помощ на хората при регистрацията им или при придвижването им до мястото на гласуване. Направете си собствен план за гласуване и го изпълнете.

Да бъдеш ангажиран, гласовит гражданин не е най-лесното нещо, както се опита да ѝ внуши бащата на Тейлър Суифт. Но тя все пак продължи напред със собственото си решение и беше активен гражданин. Така трябва да направим всички.

--------------------------------------------------

Маргарет Съливан, "The Guardian", превод: БГНЕС

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес