Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачка на служители на McDonald's в САЩ - заради сексуален тормоз

19 септември 2018, 06:30 часа • 1695 прочитания

Служители на McDonald's от десет американски града проведоха еднодневна стачка, вдъхновена от движението #MeToo. Те обвиняват компанията, че не е успяла да се справи с ширещия се сексуалния тормоз в нейните закусвални, предаде БГНЕС.

Организаторите на проявата подчертаха, че акцията е първа по рода си и има за цел да подтикне ръководството на веригата за бързо хранене към реални действия за прекратяване на неприличните подмятания и предложенията за секс на работното място.

Десетки служители на McDonald's и техни поддръжници се събраха пред няколко от обектите на компанията, където скандираха лозунги срещу сексуалното насилие и разказваха собствени негативни преживявания.

Протестиращите привлякоха вниманието и на влиятелния американски сенатор Бърни Сандърс, който изрази подкрепа за техните действия. "Трябва да застанем до смелите служители на McDonald's, които днес стачкуват, за да накарат компанията да обърне внимание на епидемията от сексуални посегателства", написа Сандърс в Twitter.

Акцията идва четири месеца след като жени от девет американски града, бивши служители на McDonald's, заведоха дела за сексуален тормоз.

До момента ръководството на McDonald's не е изразило официална позиция, свързана с протеста.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес