Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сочен за крайнодесен стана президент на Бразилия

29 октомври 2018, 07:37 часа • 1759 прочитания

Очаквано бившият капитан от бразилската армия и досегашен депутат Жаир Болсонаро печели втория тур на президентските избори в Бразилия. Официалните резултати, след преброяване на 88% от гласовете, сочат, че за Болсонаро са дали гласа си 55,7% от бразилците, предаде БГНЕС.

За левия кандидат Фернандо Хадад, бивш кмет на Сао Пауло, издигнат от Партията на трудещите се са гласували 44,46%.

Победата на десния кандидат беше отбелязана от мнозина бразилци с фойерверки и радостни викове. Привърженици на Болсонаро организираха спонтанен митинг пред дома му в Рио де Жанейро.

Според резултатите от изборите най-многолюдната държава в Южна Америка категорично завива надясно - въпросът е колко точно надясно, след като мнозина сочат Босолнаро като крайнодесен. Кампанията беше белязана от повсеместно отвращение към цялата корумпирана политическа класа. Болсонаро спечели с обещания да се пребори с престъпността и корупцията, но според либералите той има непростимо и дори унизително отношение спрямо жените, гейовете и негрите. Той не крие положителното си мнение за президента на Съединените щати Доналд Тръмп и няма против да бъде наричан "Тропическия Тръмп".

"Имаме желание да се сближим с различни страни по света, без да се ръководим от идеология. Затова се нуждаем от добър министър на външните работи", подчерта новият президент на най-многолюдната южноамериканска държава, който обяви, че страната се нуждае от "добър министър на външните работи".

В предишно обръщение Болсонаро обеща да поддържа тесни връзки с "най-развитите" страни и да възвърне "уважението на международната общност" към Бразилия. По време на предизборната кампания той твърдеше, че има намерение да преориентира външната политика на страната към САЩ, Израел и Западна Европа. Редица експерти смятат, че с Болсонаро начело на страната, Бразилия ще намали участието си в БРИКС.

63-годишният Болсонаро ще встъпи официално в длъжност на 1-ви януари 2019 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес