Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служител на Пентагона твърди, че в Украйна са загинали и ранени между 70 000 и 80 000 руски войници

09 август 2022, 09:35 часа • 12885 прочитания

Русия е дала около 70 000 до 80 000 жертви досега в продължаващия конфликт с Украйна, каза Колин Кал, заместник-секретар по политиката на Министерството на отбраната, по време на брифинг в Пентагона в понеделник. Тази цифра включва както убитите, така и ранените руски сили, предава CNN.

„Мисля, че е допустимо да се предположи, че руснаците вероятно са дали 70 или 80 000 жертви за по-малко от шест месеца. Това е сбор от убити и ранени по време на сражения, този брой може да е малко по-нисък, малко по-висок, но мисля, че картината е такава“, каза Кал.

Според него броят на жертвите от руските сили е „забележителен“, като се има предвид, че Русия „не е постигнала нито една от целите на Владимир Путин“, откакто нахлу в Украйна в края на февруари.

„Украинският морал и воля за битка са неоспорими и мисля, че са много по-високи от тази на руската страна и това дава значително предимство на украинците“, добави Кал.

Междувременно Пентагона обяви военна помощ от още 1 млрд. долара за Украйна. Тя включва 75 000 снаряда 155 милиметров калибър, неуточнен брой ракети са системите HIMARS, 1000 противотанкови ракетни устройства Javelin.

ОЩЕ: Русия отрича руски генерал да е наредил миниране и взривяване на АЕЦ "Запорожие"

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес