Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силен трус разтърси Мексико

31 май 2014, 17:55 часа • 21792 прочитания

Земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер разтърси тихоокеанското крайбрежие на Мексико. Информацията съобщи АФП, позовавайки се на геоложкия институт на САЩ.

Първата информация от института дори бе за трус с магнитуд 6,6 по Рихтер.

Епицентърът на труса е локализиран на 300 км югозападно от град Пуерто Валярта и на 877 км от столицата Мексико, на дълбочина 10 км. Засега няма съобщения за причинени щети. Не е дадено и предупреждение за цунами.

Мексико е разположено в район, където се срещат пет тектонични плочи. Това е причина за висока сеизмична активност. Повечето земетресения стават по тихоокеанското крайбрежие на страната.

През 1985 г. част от столицата бе разрушена от трус с магнитуд 8,1 при който по официални данни загинаха 3700 души и над 20 000 бяха ранени.

Припомняме ви, че това е вторият силен трус, който удря тихоокеанската държава за по-малко от 2 месеца. На 18 април земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер удари Мексико Сити, предаде „Ройтерс”.

Епицентърът е бил в западния щат Гереро, северно от тихоокеанския курорт Акапулко. Според съобщения на местни хора в някои части на мегаполиса са прекъснати електричеството и интернет връзката в следствие на земетресението, информира bTV.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес