Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шеф на Пентагона нарекъл изтребителя F-35 „парче лайно”

25 януари 2021, 13:31 часа • 2878 прочитания

Доскорошният временен военен министър на САЩ Кристофър Милър малко преди оставката си нарекъл изтребителя 5-о поколение F-35 „парче лайно”. Това, според ria.ru, е отразено в стенограмата от пресконференция на сайта на Пентагона.

По време на мероприятието Милър разказал за свой разговор с американски пилот. Когато го попитал на какъв самолет лети, той отговорил, че пилотира F-35.

„Аз казах: „Това е парче лайно.” Той се засмя, аз казах: „Не, сериозно, разкажете ми за него” – казал Милър. При това той добавил, че летецът нарекъл F-35 „невероятен самолет”. „Мисля, че ние създадохме монстр, но вие и така си го знаете” – заключил шефът на Пентагона.

Милър беше назначен за шеф на Пентагона от Доналд Тръмп на 9 ноември и си замина с идването на новата администрация на САЩ.

F-35 Lightning II е изтребител-бомбардировач пето поколение, освен в САЩ в малки количества той се намира и във ВВС на съюзниците. Програмата за създаването му възлезе на 1,5 трилиона долара – това е най-скъпата оръжейна програма за цялата човешка история.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес