Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ имат излишни милиарди за Украйна, Лондон с мащабен пакет финансова помощ

21 юни 2023, 10:05 часа • 3451 прочитания

Министерството на отбраната на САЩ направи преизчисление на разходите за Украйна през 2022 и 2023 г. и установи, че е ги е надценило с 6,2 млрд. долара. Това означава, че Пентагонът може да отдели тази сума за допълнителна военна помощ през настоящата финансова година.

Това заяви говорителката на Пентагона Сабрина Сингх. Според нея грешката е свързана с различен метод за оценка на разходите за оръжия.

Междувременно Великобритания обяви голям пакет от финансова подкрепа за Украйна, включващ гаранции по заеми от Световната банка в размер на 3 млрд. долара, за да подкрепи икономическата стабилност на нападнатата страна, която продължава да отблъсква руските сили.

Големи конгломерати, международни корпорации, вериги за търговия на дребно и предприятия от цял свят изразиха подкрепата си за Украйна на конференция за възстановяване, провеждана в Лондон.

Това се случва в момент, когато Обединеното кралство обяви големия пакет. Целта е да се отблокират заеми от Световната банка, а отделно има двустранна помощ в размер на 240 млн. паунда, съобщи британското правителство на сайта си.

Финансирането ще подпомогне жизненоважни обществени услуги, включително разходите за функциониране на училища и болници.

Това е първият двустранен пакет от многогодишна фискална помощ, определен от държава от Г-7, който подчертава "непоколебимия ангажимент" на Обединеното кралство към Украйна "както сега, така и в бъдеще", гласи позицията на Лондон. С него невоенната помощ на Обединеното кралство за Украйна възлиза на повече от 4,7 млрд. лири, включително 4,1 млрд. лири фискална подкрепа и 640 млн. лири двустранна помощ.

Премиерът Риши Сунак също така сигнализира за разширяване на британските международни инвестиции в Украйна, като увеличава финансирането до 250 млн. паунда.

ОЩЕ: Украйна търси 40 милиарда долара за "Зелен план Маршал"

ОЩЕ: С нов закон Путин ще вика още наборници, Украйна руши все повече руска техника (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес