Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само военна помощ за Украйна: В Конгреса има нов опит да се финализират нещата

17 февруари 2024, 16:39 часа • 6772 прочитания

Група от 8 конгресмени, сред които има поравно демократи и републиканци, предлагат нов пакет помощ за Украйна, Израел и Тайван. Той е по-малък, отколкото този, приет от Сената - "само" 66,3 млрд. долара, като намалението е главно за сметка на Украйна – какъв е този на горната камара на Конгреса, припомнете си: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

Защо 30% по-малко пари за Украйна

Причината за орязването е, че се махат милиарди средства, предвидени за хуманитарна помощ за Украйна и Ивицата Газа. Така основата става чисто военна.

За Украйна са предвидени 47,7 млрд. долара, от които 13,8 млрд. долара са за Инициативата за сигурност – по същество пари за договори с американския военно-промишлен комплекс, който да изпълнява поръчки за Украйна. Други 13,4 млрд. долара са предвидени за обновяване на оръжейния арсенал на САЩ, тоест нови оръжия заради такива, които отиват за Украйна. За Израел има 10,4 млрд. долара, от които 4 млрд. долара за израелската ПВО, включително "Железен купол", както и 4,4 млрд. долара за обновяване на американския арсенал след изпращане на оръжия за Израел.

Освен това, в пакета има текстове за прословутата гранична и миграционна реформа в САЩ, пише Politico. The Hill уточнява, че става въпрос за възстановяване на т.нар. политика "Остани в Мексико", при която искащи да влязат в САЩ и да получат убежище там изчакват 1 години на територията на Мексико.

Липсата на хуманитарна помощ обаче веднага срещна критики – председателят на комисията по външна политика към Камарата на представителите Майкъл Маккол, който е демократ, се възпротиви. Той е върл поддръжник на американската помощ за Украйна. Маккол иска замразени и конфискувани руски активи в САЩ да отиват в Украйна, а отделно заговори, че идеята на Доналд Тръмп да се дават само заеми, а не грантове, може да е спасението за Украйна що се отнася до блокажа на помощта от САЩ: Съветник на Тръмп: Той иска да извади САЩ от НАТО. Иска и да дава само заеми в чужбина

Конгресменът коментира и, че не очаква председателят на камарата Майк Джонсън да позволи гласуване на помощ за Украйна и по-точно пакетът от Сената преди средата на март. Припомняме, че камарата е в почивка до 28 февруари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес