Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина последният астронавт от мисията на НАСА "Аполо 7"

04 януари 2023, 12:14 часа • 2535 прочитания

Уолтър Кънингам, последният астронавт от първия космически полет на НАСА с екипаж, осъществен през 1968 г., почина на 90-годишна възраст, съобщиха от американската космическа агенция.

Кънингам, чиято мисия "Аполо 7" откри пътя за първото кацане на човек на Луната няколко месеца по-късно през 1969 г., почина във вторник сутринта в Хюстън, се казва в изявлението на НАСА.

"Уолт Кънингам беше пилот на изтребител, физик и предприемач, но той бе преди всичко изследовател. На "Аполо 7" - първото изстрелване на мисия "Аполо" с екипаж, Уолт и неговите колеги от екипажа влязоха в историята, проправяйки пътя за поколението "Артемида", което виждаме днес", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън.

"НАСА винаги ще помни приноса му към космическата програма на нашата страна и изразява съболезнованията си на семейство Кънингам", добави Нелсън.

След смъртта му семейството на Кънингам също отдаде почит на покойния астронавт: "Бихме искали да изразим огромната си гордост от живота, който той изживя, и дълбоката си благодарност за човека, който беше - патриот, изследовател, пилот, астронавт, съпруг, брат и баща. Светът загуби още един истински герой и той ще ни липсва много".

Роден през 1932 г. в Айова, през 1960 г. Кънингам получава бакалавърска степен по физика с отличие и магистърска степен по физика с отличие през 1961 г. от Калифорнийския университет. През 1974 г. завършва докторантура по физика и програма по корпоративен мениджмънт в Harvard Graduate School of Business.

Той се присъединява към Военноморските сили през 1951 г. и изпълнява 54 мисии като пилот на нощен изтребител в Корея. "Кънингам е натрупал повече от 4500 летателни часа в 40 различни самолета, включително повече от 3400 в реактивни самолети", се казва в изявлението на НАСА.

През 1963 г. е избран за член на третия випуск астронавти на НАСА. Кънингам служи като резервен пилот на лунния модул за „Аполо 1” и водач на екипажа за отменения „Аполо 2”, преди да бъде назначен в екипажа на „Аполо 7”. За първия пилотиран полет на космическия кораб "Аполо" той е избран за пилот на лунния модул за 11-дневната мисия.

"Заедно с Уолтър М. Шира-младши и Дон Ф. Айзеле той тества маневрите, необходими за скачване и среща в лунна орбита, като използва третата степен на ракетата носител "Сатурн IB", се казва в изявлението на НАСА, цитирано и от БГНЕС. "Екипажът завърши успешно осем теста, като запали двигателя на сервизния модул, измери точността на работата на всички системи на космическия кораб и осигури първото телевизионно предаване на живо на дейностите на екипажа на борда".

Членовете на кораба "Аполо 7", включително Кънингам, спечелиха "Еми" под формата на специална награда на Националната академия за телевизионни изкуства и науки.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес