Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът: Русия трудно набира войници за Украйна

30 август 2022, 01:20 часа • 3060 прочитания

"Русия се бори да намери повече войници, които да се бият в Украйна, дори да използва затвори, а много от новобранците са по-възрастни, в лоша форма и не са достатъчно обучени". Това заяви високопоставен служител на отбраната на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Служителят отбеляза указа на руския президент Владимир Путин от миналия четвъртък за увеличаване на числеността на армията на страната с около 10% до 1,15 млн. военнослужещи, считано от януари следващата година, съобщи АФП.

След като за шест месеца след нахлуването в Украйна Москва претърпя значителни неуспехи и тежки загуби на войски, Пентагонът смята, че "това усилие е малко вероятно да успее, тъй като Русия исторически не е изпълнявала целите по отношение на личния състав и числеността", каза служителят.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

"Русия вече е започнала да се опитва да разшири усилията си за набиране на войници", заяви служителят пред журналисти на базата на анонимност. "Те направиха това отчасти чрез премахване на горната възрастова граница за новите новобранци, а също и чрез набиране на затворници", каза служителят. "Много от тези новобранци бяха по-възрастни, непригодни и зле обучени", каза служителят. Според него заключението на Пентагона е, че всяко добавяне на още новобранци може да не доведе до ефективно увеличаване на общата бойна мощ до края на годината.

Още преди войната въоръжените сили на Русия може да са били със 150 000 души по-малко от обявената цел от един милион, каза служителят. В началото на август заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал изчисли, че 70-80 000 руснаци са били убити или ранени в Украйна след нахлуването на 24 февруари.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес