Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът: Използването на ядрено оръжие от КНДР ще е край за режима на Ким Чен Ун

04 ноември 2022, 10:30 часа • 2409 прочитания

Всяка ядрена атака срещу Съединените щати и техните съюзници от страна на КНДР ще доведе до края на режима на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Това заяви южнокорейският министър на отбраната Лий Чен Суб след консултативна среща между САЩ и Южна Корея по въпросите на сигурността.

„Министърът на отбраната Остин [Лойд Остин] и аз потвърдихме, че всяка ядрена атака от страна на КНДР, включително използването на тактически ядрени оръжия, е неприемлива и ще доведе до свалянето на режима на Ким Чен Ун със смазваща сила и решителен отговор от страна на алианса“, каза военният министър на Южна Корея, цитиран на сайта на Пентагона.

На свой ред ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че САЩ и Южна Корея са решили да продължат съвместните военни учения Vigilant Storm. „Ние [САЩ и Южна Корея] сме решени да увеличим усилията си за укрепване на цялостното възпиране и гарантиране на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в целия Индо-Тихоокеански регион“, добави Остин.

Същевременно Южна Корея вдигна по тревога най-малко 80 изтребителя, включително F-35A, след като са били засечени 180 севернокорейски военни самолета във въздуха близо до линията на съприкосновение.

Вчера, 3 ноември, Северна Корея изстреля три ракети към Японско море. Ден по-рано тя изстреля най-малко 17 ракети в Японско и Жълто море. Една от изстреляните ракети за първи път пресече морската граница с Южна Корея и падна южно от разделителната линия в Японско море. Изстрелването на ракети от страна на Северна Корея идва на фона на най-голямото съвместно военно учение на САЩ и Южна Корея от пет години насам.

Припомняме, че на 10 септември Ким Чен Ун обяви Северна Корея за ядрена сила в чест на годишнината от основаването на азиатската държава. Той нарече това свое решение "необратимо" и отказа да води каквито и да било преговори за отказ от ядрено оръжие.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес