Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пандемията преди демокрацията - приоритетите на САЩ във външната политика на Байдън

04 март 2021, 05:59 часа • 1892 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разказа подробно какви ще бъдат външнополитическите приоритети на администрацията на Джо Байдън в Белия дом, съобщава "Валора Аналитик", предаде БГНЕС.

Блинкен каза, че първата стъпка ще бъде борбата за спиране на пандемията от коронавирус и връщане на безопасността на общественото здраве чрез ваксинация.

Вторият залог на външната политика на САЩ ще бъде изграждането на по-силна световна икономика, която да предоставя дългосрочни възможности на повече хора, особено при създаването на работни места.

Третото, "подновяване на демокрацията". Блинкен посочи авторитаризмите, които съществуват в света, нарастването на корупцията и ерозията на демокрацията, "което се случва и в САЩ". Блинкен увери, че за укрепване на демокрацията в света ще използва "силата на примера" и обеща, че няма да се фаворизират военни намеси.

Четвъртата точка е да се създаде ефективна и хуманна имиграционна система, която ще бъде формулирана с дипломатически стъпки. Държавният секретар на САЩ подчерта, че "жестокостта, особено спрямо децата, ще бъде неприемлива".

Пето, "съживяване на отношенията със съюзници", като страни от Близкия изток и Латинска Америка. "Искаме всички да изпълняват своята част от отговорностите, не само ние", подчерта Блинкен.

Шестата точка е "енергийна революция" за насърчаване на използването на възобновяеми източници. Държавният секретар на САЩ заяви, че климатичната криза е извънредна ситуация и че САЩ трябва да намалят производството на въглища. "Вятърната и слънчевата енергия са най-евтините енергийни източници в света. Бъдещето е сега", каза той.

Седмата стъпка във външната политика на САЩ ще бъде възстановяването на лидерството в технологиите. "Ще съберем нашите приятели и съюзници, за да поговорим за технологиите", каза Блинкен. И заключи: "Ще се изправим пред геополитическото предизвикателство на 21-ви век: отношенията ни с Китай". Това е осмата точка от стъпките на външната политика на Америка през ерата на Байдън. "Това, което не е в този списък, не означава, че не ни интересува , но тези приоритети са най-неотложните въпроси, на които трябва да обърнем внимание", каза държавният секретар.

Блинкен също говори за възвръщане на лидерството на Америка, особено по отношение на изменението на климата. "Гледаме на света с нов поглед", обеща той.

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да управлява с дипломация, защото уверява, че "това е най-добрият начин да се справим с пропуските в днешния ден". И накрая, страната гарантира, че дипломацията винаги ще идва преди военните действия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес