Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Санкциите на САЩ влошават ситуацията в Сирия

15 септември 2020, 17:53 часа • 3456 прочитания

Икономическите санкции на САЩ влошават ситуацията в Сирия и могат да доведат до възобновяване на конфликта в региона. Това е записано в публикуван днес доклад на независима комисия на ООН във връзка с разследване в сирийската страна.

Във връзка с развиващата се бързо икономическа криза, глобалната пандемия и засилването на санкциите се задълбочава загрижеността, свързана с достъпа до вода, електричество и гориво, за които се говореше и по-рано. Това, на свой ред, крие риск от подхранване на основните причини за подновяването на конфликтите – нарастващите бедност и неравенство.

Експертите на комисията призовават в тази връзка международната общност и отделните държави да свалят санкциите срещу Сирия, да предоставят безпрепятствен достъп до страната на независими хуманитарни организации и структури, занимаващи се със защита на човешките права, и да осигурят достъп до продоволствия, основни медико-санитарни материали и средства за борба с COVID-19.

„Ако погледнете днес Сирия, икономиката на страната е напълно разрушено. Това до голяма степен се дължи на санкциите. Ние сме обезпокоени от санкциите и от това, че те може да задълбочат страданията на мирното население”, се подчертава в документа.

В края на 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, добил известност като „Цезар”. Той влезе в сила на 1 юни и включва въвеждането на санкции, които засягат на практика всички области на икономиката на Сирия.

Санкционният списък беше разширен на 17 юни, като под рестрикциите попаднаха 14 човека, включително съпругата на президента Башар Асад и сестра му Бушра, както и 21 организации.

Министърът на външните работи Валид Муаллем заяви, че по този начин Вашингтон се опитва да лиши сирийското население от „последния къшей хляб” и използва санкциите като последно средство за постигане на целите си в Сирия. По думите му, Дамаск вече се е научил да противодейства на санкциите и предприема необходимите действия за борба с последиците от тях.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес