Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Латвиец ограби две американски корпорации със 100 милиона долара

23 март 2017, 13:41 часа • 2288 прочитания

Две международни технологични компании са станали обект на голямо източване на техните средства, съобщава IDG. Компаниите са били ощетени със 100 милиона долара в периода 2013-2015 година, а отговорен за това е бил един единствен човек.

Властите в Ню Йорк са предявили обвинения към латвиеца Евалдас Римасаскас за организиране на фишинг кампания, които е организирал големия си удар.

Схемата на източването на корпорациите не е била особено сложна – тя е разчитала на по-разсеяните служители.

Римасаскас е използвал своя фалшива фирма, за да заблуди жертвите си да отговарят на фишинг мейли и да преведат милиони долари към банковите му сметки в Латвия и Кипър. Измамникът бързо е разпръснал парите в различни банки по целия свят – Литва, Хонг-Конг, Унгария и Словакия и дори е пратил подправени документи на банките, за да ги убеди, че парите са легално придобити.

Ако съдът в Ню Йорк признае латвиеца за виновен, то той може да получи над 20 години затвор за своите нелегални действия. Все пак в случая са замесени и служители на компаниите, които със своята небрежност са позволили кражбата на огромно количество средства.

Официално не се споменават имената на компаниите, но едната от тях, най-вероятно е Facebook.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес