Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е по-голямата заплаха за САЩ - Русия или Китай?

28 октомври 2022, 05:00 часа • 5124 прочитания

Министерството на отбраната на САЩ публикува пълната версия на Националната отбранителна стратегия на САЩ за 2022. През март Пентагонът предаде на Конгреса на САЩ класифицирана версия на НСО. В нея се посочват заплахите за страната, включително от страна на Русия и Китай. Според документа Вашингтон разглежда КНР като основно предизвикателство за САЩ, а Русия - като "остра заплаха".

"Националната отбранителна стратегия описва Русия като остра заплаха. Използваме внимателно думата "остра". За разлика от Китай, Русия може да не представлява системно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план. Но руската агресия представлява непосредствена и остра заплаха за нашите интереси и ценности", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от БГНЕС.

"Най-всеобхватното и сериозно предизвикателство пред националната сигурност на САЩ е принудителният и все по-агресивен стремеж на Китай да префасонира Индо-тихоокеанския регион и международната система, така че да отговарят на неговите интереси и авторитарни предпочитания", се казва в стратегията.

В документа се изтъква, че китайската реторика по отношение на самоуправляващия се Тайван, който Пекин се е зарекъл да поеме под свой контрол, при необходимост със сила, е дестабилизиращ фактор, който рискува да допусне грешка в изчисленията и да застраши мира в района.

Следете развитието на войната в Украйна тук

„Заплахата, която представлява Москва, беше демонстрирана съвсем наскоро от непровокираното по-нататъшно нахлуване на Русия в Украйна. Министерството на отбраната ще подкрепи решителното възпиране на руската агресия срещу жизненоважни национални интереси на САЩ, включително нашите съюзници по договора", се казва в стратегията. 

В нея се подчертава необходимостта от сътрудничество със съюзнически държави и други партньори за противодействие на опасностите, които представляват Китай и Русия, като се казва, че такова сътрудничество е "основополагащо за интересите на националната сигурност на САЩ".

В документа се посочва също, че САЩ няма да използват ядрени оръжия "за сплашване" на други държави или като инструмент на експанзионистична политика. В него се отбелязва също, че страната се стреми да си сътрудничи с Русия и Китай по въпроса за контрола на ядрените оръжия.

В стратегията се отбелязва също така, че САЩ са готови бързо да преговарят за нов договор за контрол на въоръженията, който да замени Договора за СНВ. 

ОЩЕ: САЩ вече имат по-агресивна ядрена доктрина, макар да се отказват от две страшни оръжия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес