Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди бразилски войници на борба с комарите, разпространяващи зика

04 февруари 2016, 14:02 часа • 2641 прочитания

Бразилският президент Дилма Русеф повежда война с тигровите комари, които разпространяват вируса зика. В телевизионно обръщение към нацията Русеф обяви пълна мобилизация на военните подразделения и държавните служители. Още тази събота хиляди войници ще работят за унищожаването на насекомите в домовете и офисите на гражданите, където най-често живеят комари. За целта са били отпуснати и не малко федерални средства, защото по думите на Русеф "това е битка, която не можем да загубим", съобщава BBC.

"Всички трябва да участваме в тази битка. Нуждаем се от помощ и подкрепа от всеки. Съдействайте, мобилизирайте семейството и цялата си общност. Убедена съм, че докато учените не разработят ваксина срещу зика, единственият ефективен начин да предотвратим болестта е мощна битка с комарите", категорична е Дилма Русеф.

Президентът обеща също да направи всичко по силите на държавата, за да осигури помощ на децата, развили микроцефалия вследствие на вируса.

Междувременно служители на ООН и здравните власти на САЩ обвиниха Бразилия, че не предоставя достатъчно проби и данни, за да се установи със сигурност дали заразата е отговорна за по-големия брой бебета, родени с необичайно малки глави. Според тях недостигът на информация затруднява работата по разработването на диагностични тестове, лекарства и ваксини срещу болестта.

Преди дни стана ясно, че вирусът може да се предава и по полов път.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес