Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и ПП в спор за проблемите в здравеопазването. Кой какво предлага?

14 септември 2022, 08:05 часа • 4135 прочитания

Длъжни сме да съставим правителство. Когато страната е в криза, винаги на власт идва ГЕРБ. Нашият лидер Бойко Борисов е изключителен държавник. Ние сме успявали да изведем страната от много кризите. Това каза проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ в ефира на Нова телевизия попитан готови ли са да направят правителство.

„Ние натрупахме опит. Каква ще е конфигурацията на новата власт ще реши народът“, каза от своя страна доц. Васил Пандов от „Продължаваме Промяната“. Той беше категоричен, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, по-скоро са за нови избори, ако не може да се състави правителство.

Проблемите в здравеопазването

„Здравеопазването ни няма нужда от молитви, а от действия. То е много болно. На първо място трябва да се постави акцент на профилактиката. Ние увеличихме средствата за изследвания. Трябва да се увеличи и цената на клиничните пътеки“, каза Пандов.

Ангелов обърна внимание на хората, които работят в системата и каза, че те са изключително несигурни. „Бяха им обещани високи възнаграждения и бяха излъгани. Ще върнем достойнството на лекарите. Те трябва да се сигурни, за да може системата да издържи на всеки натиск. Нашето мото е едно българите да са здрави, а не излекувани“, каза той.

Според Пандов липсва адекватен контрол при доплащането от пациентите в болниците. „Трябва да има увеличаване на средствата по клиничните пътеки“, заяви той.

Ангелов го попита защо е допуснал като председател на касата да се напише, че ще се увеличат заплатите на лекарите, а Конституционният съд е отменил това.

Пандов му отговори, че съдът не е казал, че тези текстове са незаконни и не са отменени.

Е-здравеопазване

Бившият здравен министър от ГЕРБ смята, че дали ще има само електронна рецепта или ще остане и хартиената, зависи от лекарите. Той посочи, че от ГЕРБ са за смесен вариант - да има електронна рецепта, но и право на хартиена. „Електронната дава възможност за по-голяма проследяемост.Първата електронна рецепта беше издадена по наше време“, изтъкна той.

Доц. Пандов е на мнение, че през последните месеци е имало неразбиране какво точно е въведено. „Ние въведохме възможност за предписване на хартиена рецепта, когато медицинският специалист е извън помещението на лечебното заведение. Единственото изключение, когато задължително трябва да се предписва електронната рецепта, беше за антибиотици”, обясни представителят на ПП.

Той добави, че сега системата се надгражда. „Системата е готова. Някой да чу че има проблеми с електронното направление за прием в болница?“, попита Пандов.

Спешна помощ

„Проектът по спешната помощ е спрян“, каза Ангелов.

„Това не е вярно“, отговори му Пандов и добави, че са обявили поръчки за ремонт на 90 центрове. „Ако обществените поръчки бяха направени навреме, всичко щеше да е наред. Винаги последния е виновен за всичко“, каза той.

ОЩЕ: 55% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес