Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Флорида не посмя да наложи мораториум върху продажбата на знакова карабина

04 март 2018, 09:52 часа • 2330 прочитания

Сенатът на американския щат Флорида гласува срещу забраната за продажба на полуавтоматичната карабина AR-15, съобщи телевизия CBS. Именно с това оръжие 19-годишният Никълъс Круз разстреля миналия месец 17 души в училище в град Паркленд в същия щат, припомня БГНЕС.

По данни на телевизията първоначално Сенатът одобри поправката, която би означавала мораториум върху продажбата на карабината за срок от две години. Но само след няколко минути решението бе отменено след поименно гласуване. В крайна сметка срещу забраната гласуваха 21 сенатори, а за нея бяха 17 сенатори.

В същото време Сенатът обсъди десетки поправки към проектозакон за засилване на сигурността в училищата и продажбата на оръжия. Окончателното гласуване е в понеделник, 5 март.

Специално за карабината AR-15 The New York Times излезе с много обширен материал, в който разказа как пушката се превърна в символ на неспособността на САЩ да се справи с контрола върху оръжията. AR-15 навлезе на пазара в САЩ през 2004 година и според редица експерти популярността ѝ стига космически висоти както заради културата на видеоигрите, така и заради настроенията за "война срещу тероризма".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес