Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дилма Русеф официално е отстранена от поста си*

31 август 2016, 20:10 часа • 2596 прочитания

Дилма Русеф - първата жена президент на Бразилия, бе официално отстранена от поста си, предаде AFP.

Сенатът на най-голямата латиноамериканска страна гласува с 61 срещу 20 гласа за импийчмънт по обвинения, че Русеф незаконно е манипулирала бюджетните показатели през 2014 година, за да бъде преизбрана за държавен глава.

Малко по-късно се проведе и втори вот - за забрана Русеф да заема държавни длъжности за 8 години. Сенаторите обаче не лишиха бившия вече президент от това право. Само 42-ма гласуваха "за", което е по-малко от нужното мнозинство от две трети.

Преди гласуването Русеф първо бе изслушана от сенаторите. “Обвиненията срещу мен са несправедливи. Да осъдиш някого без достатъчно доказателства, значи да осъдиш невинен”, каза президентът.

Освирквания и викове на разочарование отекнаха в кръглата камара на Сената след като резултатът от гласуването се появи на екрана. Сенаторите, гласували за импийчмънт, запяха националния химн, някои развяваха бразилски флагчета, докато съюзниците на Русеф стояха с каменни лица. „Няма да свържа името си с този позор” пише на плакат, вдигнат от сенатор.

В същото време в градовете на Бразилия избухнаха размирици, тъй като привърженици на отстранената президентка заляха улиците.

По-късно тази вечер временният президент Мишел Темер ще положи клетва и ще заеме поста като титуляр до 2018 година. Русеф твърди, че действията срещу нея са "държавен преврат", организиран от Темер.

В горната камара на парламента заседават 81 души. За окончателното отстраняване на Дилма Русеф трябваше да гласуват най-малко две трети от депутатите.

Свалянето на президента с български корени бележи края на 13-годишно управление на левицата в Бразилия.

*Новината е обновена към 20:38 ч.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес