Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия ще създава система срещу електронния шпионаж

14 октомври 2013, 11:26 часа • 35983 прочитания

В Бразилия ще бъде създадена специална система, която ще защити правителствената и държавната електронна поща от шпионаж – такова поръчение даде снощи президентката Дилма Русеф, предаде БГНЕС.

"Наредих на базата на федералната информационна система /Serpro/ да бъде създадена надеждна защита на електронната поща на всички институции. Тази мярка е от първостепенно значение за защитата на частния живот и неприкосновеността на официалните преписки, както и за предотвратяване на опити за шпионаж", написа Русеф в микроблога си в Туитър.

Темата за укрепване на информационната сигурност напоследък излезе на преден план в Бразилия. Миналата седмица ръководството на страната официално поиска от Канада обяснения във връзка с разкрития за шпионска дейност на канадските специални служби срещу бразилското министерство на енергетиката и минно-рудната промишленост.

Преди това телевизия "Глобу" излъчи репортаж, от който проличава, че една от специалните служби на Канада – Центърът за сигурност на комуникациите – е следяла телефонните разговори и електронната преписка на това стратегически важно бразилско ведомство.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес