Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън си отива, а стратегията му за Украйна още не е дошла

24 август 2024, 18:00 часа • 3375 прочитания

Разочарованието назрява на Капитолийския хълм, тъй като администрацията на отиващия си американски президент Джо Байдън не успя да спази крайния срок да предостави на Конгреса подробен писмен доклад за стратегията си за войната в Украйна. В резултат на това засега един конгресмен се опитва напълно да спре помощта за Киев, докато документът не бъде предоставен, пише Foreign Policy.

Докладът за стратегията трябваше да бъде представен в Конгреса в началото на юни, което да стартира пакета от военна помощ на стойност милиарди долари за Украйна, приет през април след значително забавяне: Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

През двете години и половина от началото на руската инвазия в Украйна, администрацията на Байдън все още не е очертала публично дългосрочна стратегия за конфликта, в който Съединените щати играят ключова роля, предоставяйки около 175 милиарда долара помощ на Киев. Освен това Вашингтон работи с партньори в Европа и извън нея, за да засили подкрепата за Киев и да затрудни руската отбранителна индустрия със санкции. Стратегията не беше представена въпреки многократните призиви от Конгреса дори преди да бъде приета допълнителна помощ.

Още: САЩ се мотаят да подкрепят официално операция "Курск" (ОБЗОР - ВИДЕО)

"Подкрепа за Украйна от администрацията Байдън-Харис даде на обсадената страна достатъчно, за да оцелее, но не достатъчно, за да спечели", каза председателят на комисията по външни отношения в Камарата на представителите Майкъл Маккол. Ситуацията се повтаряше многократно, когато администрацията първоначално считаше предаването на едно или друго оръжие за прекомерна провокация, но по-късно все пак се съгласяваше. Без ясна стратегия за победа в Украйна, администрацията вероятно ще продължи по същия път, удължавайки агресията на Путин и сигнализирайки за слабостта на САЩ пред другите ни противници, включително комунистически Китай - това е позицията на Маккол.

Байдън многократно е обещавал да подкрепя Украйна "колкото е необходимо", но критиците твърдят, че без ясна дългосрочна стратегия Америка ефективно следва политика, която позволява на Украйна да се бори, но не и да побеждава.

"Мисля, че нашата реална политика по подразбиране е да не позволяваме на Украйна да се провали и да чакаме едната или другата страна да отстъпи и да седне на масата за преговори. Нуждаем се от реална, демонстративна, категорична политика", счита пенсионираният генерал от военновъздушните сили на САЩ Филип Брийдлав, който беше върховен съюзнически командващ на НАТО в Европа до 2016 г.

Брийдлав и петима други пенсионирани американски военни командири и бивши висши дипломати изпратиха писмо до администрацията на Байдън, призовавайки Киев и неговите партньори да разработят "обща дефиниция за победа" и "единна стратегия за постигане на тази победа".

Още: Посредниците, които помагат на Русия да оцелява от западните санкции

"Все още не съм виждал и това е отговорност на правителството на САЩ, цялостно да се разгледа какви инструменти на властта имаме и как можем да ги координираме в единна стратегия", коментира Ян Бжежински, бивш заместник-помощник-секретар на отбрана за европейската и натовската политика.

Но дори когато администрацията на Байдън започна да изпраща нови траншове на Украйна след приемането на допълнителния пакет, а Белият дом изпрати 225 милиона долара на Киев само през юли, някои републиканци казаха, че помощта пристига със закъснение или в неподходящо малки количества. Законодателите също се оплакаха, че администрацията не дава на Украйна достатъчно свобода да прецени как да използва прехвърлените оръжия.

"Това нежелание да се поеме лидерска роля, съчетано с многобройни пропуснати възможности за извличане на ползи от грешните преценки на Русия на бойното поле, доведе до ненужни жертви и удължи войната. Украйна всеки ден доказва, че е способна да победи Путин. Време е президентът да свали оковите от нашата помощ", написа в имейл Роджър Уикър, високопоставен член на комисията по отбрана на Сената.

Републиканската партия е разделена относно по-нататъшната помощ за Украйна, като някои настояват администрацията на Байдън да направи повече, докато изолационисткото крило се опита рязко да намали подкрепата за Киев, обвинявайки Байдън, че вече е отишъл твърде далеч и обещава да не одобрява повече пакети. Сред тези скептици е вицепрезидентът на Доналд Тръмп в президентската надпревара, сенаторът от Охайо Дж. Д. Ванс.

Още: Politico: Путин отново е парализиран от криза

Провалът на Байдън да формулира ясна цел за милиарди долари одобрена помощ рискува повече законодатели да отхвърлят бъдещи искания, каза специалният пратеник на САЩ в Украйна Кърт Уолкър. "Най-големият риск е вече да не получавате финансиране от Конгреса", подчерта той.

Опасност през Украйна

Конгресменът Уорън Дейвидсън представи поправка за забрана на финансирането на Украйна, докато Конгресът не получи отдавна обещана стратегия от Белия дом. Изменението беше включено в Закона за национална отбрана за фискалната година, която започва през септември. Законопроектът обикновено се приема в края на годината на съвместна сесия на двете камари и в момента очаква гласуване в Камарата на представителите.

Още: Над 20 години: Грешният път на САЩ според американците

Опитни служители в Конгреса довериха, че неспазването на крайните срокове от администрацията на Байдън е често срещано явление.

"Ако мислите, че като поставите краен срок за докладване по Закона за национална отбрана и автоматично ще постигнете резултат, забравете го", каза Джонатан Лорд, старши сътрудник и директор на програмата за Близкия изток в Центъра за нова американска сигурност, член на комисията по отбрана в Камарата на представителите.

Помощта на САЩ изигра решаваща роля за Украйна и Вашингтон се намеси дълбоко във война, в която официално не участва, и в резултат на това се обвърза с украинските цели. Представители на администрацията на Байдън многократно са заявявали, че Киев трябва да реши кога и при какви условия да прекрати военните действия. Президентът Володимир Зеленски обяви преди време, че целта му е освобождаване на цяла Украйна, включително полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Администрациите на Байдън и Киев не винаги са намирали общ език относно военните нужди на Украйна на бойното поле. "Украинците вече са доста разочаровани, защото чувстват, че не им даваме всичко, от което имат нужда", каза Уолкър.

Още: Смела дипломация - последният шанс за по-добро наследство на Байдън

На фона на опитите за контраофанзива от страна на украинската армия, Маккол последователно настоява администрацията да позволи на Украйна да обстрелва стратегичеси цели в Русия с осигурени от САЩ тактически ракетни системи с голям обсег (ATACMS), които могат да поразяват цели на близо 200 мили (над 300 км). На Украйна е разрешено да използва американски оръжия за поразяване на цели в Русия и то само в рамките на около 100 километра, при това за цели, които са извършили враждебни действия спрямо Украйна, но ѝ е забранено да използва оръжия с по-голям обсег. Отделно, заради САЩ Обединеното кралство не дава на Украйна да ползва ракети с голям обсег на действие Storm Shadow на руска територия.

"Ние подкрепяме помощта за Украйна, но не сляпо. От най-ранните дни на инвазията на Путин, ние молим администрацията на Байдън-Харис да разработи стратегия за това как САЩ и нашите съюзници могат да помогнат на Украйна да спечели", заключи Джим Риш, високопоставен член на комисията по външни отношения на Сената: "Президентът Байдън и вицепрезидентът Харис имат задължението да представят тази стратегия не само на нас, но и на целия американски народ, и тяхното забавяне показва, че или я нямат, или че се страхуват да я покажат".

Автори: Джак Деч, Ейми Макинън - за Foreign Policy

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес