Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асандж призова Обама "да спре лова на вещици"

19 август 2012, 17:46 часа • 4949 прочитания

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж призова Барак Обама "да спре лова на вещици" срещу "Уикилийкс".

На първата си поява днес на балкона на еквадорското посолство в Лондон, след като се укри на 19 юни в дипломатическата мисия, той настоя САЩ да престанат да заплашват Уикилийкс – сайта, който през 2010 г. разгласи хиляди американски дипломатически телеграми, някои от които поставиха в затруднено положение редица правителства.

Асандж благодари на всички, които са му помогнали и специално на Еквадор – страната, която му предостави политическо убежище.

"Благодаря на президента Рафале Кореа за смелостта му, показана въпреки всичко и даването ми на политическо убежище", каза той пред събралите се журналисти от всички световни медии. Асандж не пропусна да благодари и на всичките си поддръжници.

Швеция настоява 41-годишният австралиец да й бъде предаден, за да бъде разпитан по обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, отправени срещу него от две жени. Той обаче се опасява, че Стокхолм може след това да го екстрадира в САЩ, където да бъде обвинен в шпионаж, за което рискува смъртно наказание. 

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес