Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха бивш полицай по обвинение в убийство на невъоръжен чернокож

04 февруари 2021, 07:00 часа • 1690 прочитания

Властите на американския щат Охайо задържат бивш полицай по обвинение, че е застрелял и убил невъоръжен чернокож гражданин в Колумб, информира ТАСС. Това заяви държавният прокурор Дейвид Юст на пресконференция. Прокуратурата на Охайо проведе разследване на инцидента „по искане на властите в Колумб“. Според генералния прокурор, бившият полицай ще се яви пред съда до 24 часа. Ще бъде решен въпросът дали ще бъде освободен под гаранция.

Припомняме, че в нощта на 22.12.20 г. Адам Кой пристигна в жилищна сграда по сигнал. Обадилият се се е оплакал от шума от двигателя на автомобил. Близо до гаража в една от къщите Кой видял, че Хил се приближава. Афроамериканецът е държал мобилен телефон в лявата си ръка, докато дясната не е била в полезрението на полицая. Последният е открил огън. Хил е починал от нараняванията си. После се оказало, че той не е имал оръжие. Афроамериканецът е бил поканен в къщата, до която се е намирал. Инцидентът е записан чрез гръдната камера на Кой. Той включил звукозаписа, след като застрелял Хил. Заради инцидента, полицаят първо беше отстранен от служба, а по-късно - уволнен. Според Youst, Кой също е обвинен в неизпълнението на полицейските задължения, тъй като „не е предупредил други полицаи, че Хил според него е опасност“.

В САЩ през последните месеци се обръща специално внимание на въпроси, свързани с нарушения в работата на правоприлагащите органи, както и на случаи на полицейска жестокост. Една от причините за това беше смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис (Минесота). Полицията използва задушаване при ареста му на 25.05.20 г. Малко след това афроамериканецът почина в болницата. И четиримата полицаи, участвали в ареста, бяха уволнени и обвинени. След смъртта на Флойд в редица щати започват протести срещу нарушаването на правата на чернокожите, сблъсъци с полицията, многобройни случаи на грабежи и вандализъм.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес