Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски сенатори: Тръмп да се откаже от Г-8

28 август 2019, 08:08 часа • 1777 прочитания

Американски сенатори-демократи изпратиха писмо до американския президент Доналд Тръмп, в което изразиха несъгласието си с идеята да се върне във формат Г-8 с участието на Русия. Текстът на писмото е публикуван на уебсайта на Сената за демократично малцинство на Конгреса на САЩ, предаде БГНЕС.

"Пишем, за да изразим силното си несъгласие с възстановяването на [руския президент Владимир] Путин и Руската федерация [като член на] групата на седемте <...>. Г-7 служи като икономически съвет на демокрациите, предназначен да насърчава глобалната икономика в съответствие с международното право и общите ценности. Русия понастоящем няма нито демократични институции, нито икономически потенциал да се обедини с Групата [седем]", казват авторите на писмото – видни лидери на Демократическата партия като Чък Шумер, Робер Менендес, Джак Рийд и Марк Уорнър.

Според сенаторите, Москва "не е готова да даде продуктивен принос в усилията на Г-7", а форматът на Г-8 не може да бъде възстановен, докато "руското правителство не предприеме видими мерки, за да покаже готовността си да действа отговорно както в страната, така и в чужбина". Заключението е, че Москва няма нито демократични институции, нито икономически потенциал, за да участва в Г-8.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на пресконференция след резултатите от срещата на върха на Г-7 в Биариц заяви, че е склонен да търси възобновяване на формата на Групата като Г-8 на индустриализираните сили с руско участие.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви пред репортери, че завръщането във формат Г-8 не е самоцел за Русия, тъй като много въпроси биха били по-ефективно разрешени във формат Г-20. В същото време той припомни, че руският президент Владимир Путин вече е казал, че Москва не отказва да общува с други държави в никакъв формат.

Г-7 е асоциация на икономически развити страни, която включва Обединеното кралство, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Във формата на "седморка" клубът съществува от 1976 до 1997 година. След присъединяването на Русия тя стана известна като Г-8. През март 2014 година, в резултат на събитията в Украйна и произтичащата от това криза в отношенията между САЩ и Европа с Русия, западните членове на асоциацията решиха да се върнат във формат "седем", докато президентът Барак Обама беше на власт във Вашингтон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес