Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция отваря военен тренировъчен лагер в Сомалия

04 август 2017, 11:40 часа • 2347 прочитания

През септември в сомалийската столица Могадишу ще бъде отворен турски военен тренировъчен лагер, съобщи сомалийският министър на отбраната.

От изявление на Абдирашид Абдулахи Мохамед става ясно, че лагерът, който се намира в строеж от две години, ще започне да функционира следващия месец. „Ще започнем да разполагаме войници в лагера. Пехотата и други части ще бъдат обучавани в лагера.“

Министърът допълва, че функционирането на обекта ще засили способностите на сомалийската армия, отбелязва още БГНЕС.

Съоръжението, което е най-големият отвъдморски лагер на Турция, е разположено върху площ от 4 кв.км. И има капацитет да обучава 1500 бойци едновременно. На територията на лагера има жилищни помещения и училища.

В лагера ще пристигнат 150 турски военни, които ще обучават сомалийските въоръжени сили и ще се грижат за сигурността на обекта.

Миналата година Турция откри посолство в Могадишу и помага на източноафриканската страна в борбата срещу сушата. Над 6 млн. души – половината от населението на страната – се сблъскват с тежко засушаване и избухване на холера, която от началото на годината е отнела живота на 1000 души.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес