Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранените при влаковата катастрофа в Египет вече са над 100 души

26 март 2021, 18:40 часа • 1101 прочитания

Броят на ранените при влаковата катастрофа в Египет достигна 108 души, съобщи здравното министерство на страната. Загиналите са 32-ма, предава БГНЕС.

На мястото на трагедията работят 74 автомобила на спешна помощ, които извозват пострадалите до намиращите се наблизо болници. В помощ на местните лекари от Кайро са докарани със самолет подкрепления от медицински работници. Най-тежко пострадалите пациенти ще бъдат откарани в болници в столицата, които са преминали към извънреден режим на работа. 

За Сухадж отпътува премиерът Мустафа Мадбули и пет министри, включително на здравеопазването и на транспорта. От Генералната прокуратура съобщиха, че следователите вече са започнали разследване на катастрофата и призоваха да не се публикува никаква информация за инцидента, докато не приключи следствието. Задържани са и се разпитват двамата машинисти на влаковете.

Междувременно управлението на железопътния транспорт обвини за случилото се неизвестни извършители, които са дръпнали аварийната спирачка на единия от влаковете и той е спрял. Това е довело до сблъсък с другия влак, който идвал след него и се е врязал в последните вагони на предния влак. Силно са повредени последните два вагона на първия влак и локомотивът и вторият вагон на втория. Десетки хора останали блокирани между изкривените железа, а на помощ са се притекли местни жители. Стотици хора се опитали да помогнат на заседналите в първите минути след инцидента, но много не са могли да бъдат спасени без специално оборудване. Железопътната комуникация в южната част на страната все още е парализирана, а спасителните служби продължават да разчистват развалините, обещавайки в скоро време да възстановят трафика.

Президентът на Египет Абдел Фаттах ас-Сиси изрази съболезнования до семействата на загиналите и разпореди отговорните институции да предприемат всички необходими мерки за разследването на инцидента и да предоставят адекватна компенсация на близките на жертвите. Държавният глава обеща всички виновни за трагедията да понесат заслужено наказание.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес