Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблемите с пожара в парламента на ЮАР продължават

04 януари 2022, 07:00 часа • 2540 прочитания

Пожарът, който избухна в парламента на ЮАР, продължи да бушува, разпален от ветровете. Само часове по-рано пожарникарите в Кейптаун обявиха, че са овладели огъня, припомня БГНЕС.

49-годишен мъж е обвинен, че е подпалил сградата. Пожарът избухна рано в неделя и опустоши парламента, като срути покрива му и заплаши от унищожение исторически артефакти в сградата.

След усилена работа на пожарните екипи се смяташе, че огънят е овладян, а изтощени пожарникари напуснаха мястото под аплодисментите на зяпачи и журналисти. Температурата на мястото на тлеещите отломки, обаче, остава около 100 градуса по Целзий.

Преди часове вятърът отново се е усилил. Говорителят на пожарникарите Джърмейн Карелс каза, че не може да предположи колко още време ще отнеме, за да се овладее огънят.

Ден преди това огънят съсипа пленарната зала, където обикновено седят депутатите. Щетите са толкова тежки, че там дълго време няма да се проведе парламентарно заседание.

Пожарът започна около 5:00 часа сутринта местно време в неделя (2 януари) в облицованата с дървена ламперия по-стара част на парламента, в която някога се е помещавал първият парламент на Южна Африка.

Завършена през 1884 г., историческата част е мястото, където парламентът съхранява артефакти, включително и произведения на изкуството, някои от които датират от 17-ти век. Покривът на по-старата част беше напълно разрушен, но се смяташе, че безценната колекция от книги и произведения на изкуството е била пощадена.

Пожарът е избухнал в две отделни зони и системата за пръскане на вода не е работила както трябва, тъй като водата е била спряна.

През март избухна още един пожар в по-старите крила на парламента, но бързо беше овладян.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес